Απίστευτος τύπος πήγε να πληρώσει πρόστιμο 500 ευρώ με 15.500 κέρματα – «Τα έχασαν» στο Δικαστήριο

November 30, 2023


Οι δικαστές, κλητήρες και λειτουργοί του Δικαστηρίου Λεμεσού της Κύπρου έμειναν άφωνοι σήμερα, όταν ένας νεαρός, ο οποίος μετέβη στο Δικαστήριο για να πληρώσει χρηματικό πρόστιμο, δεν κουβαλούσε στα χέρια του πορτοφόλι αλλά βαλίτσα. Η βαλίτσα ήταν βάρους 50 κιλών και περιείχε 15.500 νομίσματα των 1, 2, 5 και 10 σεντ.Σύμφωνα με το philenews.com, στον πολίτη είχε επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο ύψους 5…


Loading...

Οι δικαστές, κλητήρες και λειτουργοί του Δικαστηρίου Λεμεσού της Κύπρου έμειναν άφωνοι σήμερα, όταν ένας νεαρός, ο οποίος μετέβη στο Δικαστήριο για να πληρώσει χρηματικό πρόστιμο, δεν κουβαλούσε στα χέρια του πορτοφόλι αλλά βαλίτσα. Η βαλίτσα ήταν βάρους 50 κιλών και περιείχε 15.500 νομίσματα των 1, 2, 5 και 10 σεντ.

Σύμφωνα με το philenews.com, στον πολίτη είχε επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, καθώς εντοπίστηκε να οδηγεί χωρίς άδεια κυκλοφορίας και ασφάλεια. Η καταγγελία είχε γίνει το 2022.

Σήμερα, ο νεαρός έχοντας μαζί του μια ταξιδιωτική βαλίτσα, μετέβη στο Πρωτοκολλητείο για να πληρώσει το πρόστιμο του, ωστόσο οι λειτουργοί του ανέφεραν ότι δεν μπορούν να παραλάβουν τα χρήματα σε σεντ και ότι έπρεπε να πάει στην τράπεζα για να τα αλλάξει.

Πάντως, ο ίδιος μιλώντας στην ιστοσελίδα, ανέφερε ότι και αυτά χρήματα είναι και είναι απαράδεκτο να μην τα δέχονται.

πηγε-να-πληρωσει-προστιμο-με-κερματα
Η βαλίτσα με τα κέρματα

Χιλιάδες χρόνια πριν τις Δραχμές – Με αυτό τον τρόπο πλήρωναν οι Αρχαίοι Έλληνες

Τα χρήματα λένε πως κινούν όλο τον κόσμο και σε ένα μεγάλο βαθμό δεν αποτελεί ψέμα αυτός ο ισχυρισμός, με τους Αρχαίους Έλληνες να είναι… ειδικοί στις συναλλαγές, φτάνοντας μέχρι τη σημερινή αλλαγή της δραχμής με το ευρώ.

Τα πρώτα νομίσματα κατασκευάστηκαν στη Μ. Ασία από ήλεκτρο, κράμα χρυσού και αργύρου, στα τέλη του 7ου π.Χ. αιώνα. Το πολύτιμο μέταλλο έδινε την αξία, το μικρό σχήμα το έκανε εύκολο στη μεταφορά, το σύμβολο της κάθε εκδί­δουσας αρχής, που προστέθηκε αργότερα, έδινε την εγγύηση για το βάρος και την αυθεντικότητά του.

Οι ελληνικές πόλεις διέδωσαν την χρήση του νομίσματος από την Ισπανία μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Χρησιμοποίησαν τα σύμβολά τους, ήρωες, θεούς, ζώα, φυτά κ.λπ., για να σηματοδοτήσουν τα νομίσματα. Έκοψαν νομίσματα κυρίως σε άρ­γυρο, καθώς αυτό ήταν το πολύτιμο μέταλλο στο οποίο είχαν ευκολότερη πρόσβαση. Στα τέλη του 5ου και κυρίως τον 4ο π.Χ. αιώνα κυκλοφόρησαν και χάλκινα νομίσματα για τις μικρές καθημερινές συναλλαγές.

Ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ διέδωσε τη χρήση των χρυσών νομισμάτων, καθώς είχε πρόσβαση στα μεταλλεία χρυσού του Παγγαίου. Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου Γ’ άρχισαν να απεικονίζονται ηγεμόνες και βασιλείς της κάθε περιοχής στα νομίσματα. Η παράσταση του ηγεμόνα αυτοκράτορα γίνεται το βασικό θέμα της εικονογραφίας στα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά νομίσματα από τον 1ο π.Χ. έως τον 4ο μ.Χ. αιώνα.

Τα ρωμαϊκά νομίσματα διαδόθηκαν σε όλο το γνωστό κόσμο και κόπηκαν σε χρυσό, άργυρο και χαλκό. Στα βυζαντινά νομίσματα εκτός από τον αυτοκράτορα προστέθηκε και η απεικόνιση του θείου, ο Χριστός, το χέρι του Θεού, η Θεοτόκος, χριστιανικά σύμβολα, έγιναν παραστάσεις στην κύρια όψη του νομίσματος. Ένας Θεός και ένας αυτοκράτορας, η αντίληψη του βυζαντινού για τον κόσμο απεικονίστηκαν στα νο­μίσματα.

Ο βυζαντινός χρυσός σόλιδος επικράτησε από τον 4ο έως τον 11ο αιώνα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πολύ πέρα απ’ αυτήν. Στη Δυτική Ευρώπη, νομίσματα χρυσά ακολούθησαν τα πρότυπα των ρωμαϊκών και βυζαντινών νομισμάτων. Από το 13ο έως και το 15ο αιώνα, το βενετσιάνικο νόμισμα θα επικρατήσει σ’ αυτήν την περιοχή. Στην Ευρώπη, τα χρυσά φιορίνια της Φλωρεντίας θα αποτελέσουν τη βάση των εμπορικών συναλλαγών στη διάρκεια του 14ου αιώνα.

Από το 15ο αιώνα στο Νέο Κόσμο που διαμορφώνεται με τις ανακαλύψεις, τα νέα κοιτάσματα και την άνθηση του εμπορίου εκδίδονται αργυρά και αργότερα χρυσά μεγάλα νομίσματα τα οποία θα κατακλύσουν τον κόσμο. Ισπανικά και αργότερα αυστροουγγρικά τάληρα θα κατακτήσουν τις αγορές και οι άλλες περιφερειακές δυνάμεις θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στο σύστημα του ταλήρου.

Μετά τη γαλλική επανάσταση καθιερώθηκε πρώτα στη Γαλλία και στη συνέχεια σε μεγάλο μέρος του κόσμου το δεκαδικό σύστημα. Από το 19ο αιώνα διαδίδεται η χρήση των χαρτονομισμάτων. Σταματά η σχέση του νομίσματος με το πολύτιμο μέταλλο από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων ήταν μέχρι πρόσφατα εξαρτημένη από την επάρκεια χρυσού. Το τέλος αυτής της αντιστοιχίας σε πολύτιμο μέταλλο, είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει η διεθνής οικονομία, και να σηματοδοτήσει την παγκόσμια κυριαρχία του άυλου χρήματος.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.