Σε «καρατόμηση» του Ρίσι Σούνακ προέβησαν οι Financial Times με δημοσίευμα που χαρακτηρίζει διπλωματικό ατόπημα την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, το δημοσίευμα λέει ότι τέτοιες ενέργειες μειώνουν τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και του κόσμου.Την ίδια ώρα, ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει μη ρεαλιστική την απ…
Σε «καρατόμηση» του Ρίσι Σούνακ προέβησαν οι Financial Times με δημοσίευμα που χαρακτηρίζει διπλωματικό ατόπημα την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, το δημοσίευμα λέει ότι τέτοιες ενέργειες μειώνουν τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και του κόσμου.
Την ίδια ώρα, ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει μη ρεαλιστική την απαίτηση να επισκεφθεί Έλληνας πρωθυπουργός το Λονδίνο χωρίς να αναφερθεί στην επιστροφή των Γλυπτών.
Αναφορικά με το πώς πρεπε να αντιδράσει, οι FT τονίζουν ότι «είτε έτσι είτε αλλιώς, η ενήλικη αντίδραση θα ήταν ο Σούνακ να εκφράσει την ενόχλησή του, σταθερά αλλά ευγενικά, κατά τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη, να επαναδιατυπώσει τη θέση της κυβέρνησής του και να προχωρήσει».
Britain’s pointless diplomatic faux pas with Greece https://t.co/zpZ5oWpzqJ | opinion
— Financial Times (@FT) November 28, 2023
«Η συμπεριφορά αυτή προς τον Μητσοτάκη δεν είχε νόημα. Είναι ένας κεντροδεξιός ηγέτης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας και μέλος του ΝΑΤΟ. Οι δύο πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύτιμες συζητήσεις για θέματα όπως η Ουκρανία, το Μεσανατολικό και η κλιματική αλλαγή. Η Αθήνα έχει να μοιραστεί ευρεία τεχνογνωσία, ιδίως όσον αφορά τον χειρισμό των αιτούντων άσυλο, και θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος σε ένα ζήτημα τεράστιας πολιτικής σημασίας για τους Συντηρητικούς. Αντ′ αυτού δεν συζητήθηκε τίποτα», τονίζουν χαρακτηριστικά οι FT και αναμεταδίδει ο ΣΚΑΪ.
Όπως επισημαίνεται δε, το διπλωματικό ατόπημα ήρθε μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Σουνάκ επανέφερε τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, σε μια κίνηση που είχε ως στόχο να δώσει μεγαλύτερο βάρος στο υπουργικό συμβούλιο.