Μέσω επιστολής 50 μέλη της Οργάνωσης Μελών των Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κόμμα, εκτοξεύοντας «πυρά» κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Όπως εξηγούν, «αφότου ανέλαβε Πρόεδρος, συνεπικουρούμενος από προσωποπαγή ηγετική ομάδα, εκδηλώνει μια αρχηγοκεντρική πολιτική συμπεριφορά και αναπτύσσει διχαστικό και αντιφατικό λόγο, ο οποίος καθόλου δεν συνάδει …
Μέσω επιστολής 50 μέλη της Οργάνωσης Μελών των Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κόμμα, εκτοξεύοντας «πυρά» κατά του Στέφανου Κασσελάκη.
Όπως εξηγούν, «αφότου ανέλαβε Πρόεδρος, συνεπικουρούμενος από προσωποπαγή ηγετική ομάδα, εκδηλώνει μια αρχηγοκεντρική πολιτική συμπεριφορά και αναπτύσσει διχαστικό και αντιφατικό λόγο, ο οποίος καθόλου δεν συνάδει με τις αρχές και τη δημοκρατική λειτουργία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς».
Παρότι δηλώνουν υπερήφανοι για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσα πέτυχε ασκούν κριτική για τη στάση που κράτησε το κόμμα από το 2018 και μετά. «Η απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ στη λαϊκή κοινωνική βάση του άρχισε να φθίνει.
Δείτε επίσης: Αιχμηρή απάντηση Κασσελάκη σε Τσακλόγλου: «Ας γίνουν οι υπουργοί και υφυπουργοί το καλό παράδειγμα του μεροκάματου»
Το κόμμα επιχείρησε ένα θαμπό κοινωνικό άνοιγμα προς ό,τι αποκλήθηκε «μεσαία τάξη», κάτι το οποίο σε πολιτικό επίπεδο αντιστοιχούσε σε μερική στροφή προς το «Κέντρο» του πολιτικού συστήματος, χωρίς καν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για ενσωμάτωσή του στο αξιακό σύστημα της Αριστεράς.
Βαθμιαίως, η κοινωνική βάση της Αριστεράς (εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτική κοινότητα) συρρικνώθηκε, όπως επίσης παραμερίσθηκαν οι κοινωνικές συλλογικότητες (επιστημονικές ενώσεις, αυτοδιοικητικές παρατάξεις κ.ά) ως συνομιλητές του κόμματος.
Το κόμμα μετεξελίχθηκε σταδιακά αποκτώντας μια μονιμότερη αρχηγική δομή, παραμερίζοντας την επίδραση των μελών και των οργανώσεών του προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό».
Στην επιστολή τους καταλήγουν, εξηγώντας ότι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, «διότι δεν μας εκφράζει πλέον ιδεολογικά και πολιτικά. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε θέση και δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια πορεία απομάκρυνσης από τις αξίες και τις αρχές της ριζοσπαστικής ανανεωτικής και οικολογικής Αριστεράς καθώς και της δημοκρατίας».