Κορωνοϊός: Για αυτές τις επιχειρήσεις αναστέλλονται φόροι και εισφορές

April 1, 2020


Νέες διευκρινίσεις έρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με το ποιες επιχειρήσεις θα δουν τις υποχρεώσεις τους λόγω κορωνοϊού, φορολογικά και ασφαλιστικά, να «παγώνουν» για τον επόμενο καιρό,…


Loading...


Νέες διευκρινίσεις έρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με το ποιες επιχειρήσεις θα δουν τις υποχρεώσεις τους λόγω κορωνοϊού, φορολογικά και ασφαλιστικά, να «παγώνουν» για τον επόμενο καιρό, αφού στην αρχή δεν ήταν ξεκάθαρο το ποιες αφορούσε. Την ίδια ώρα, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ για τους εργαζόμενους.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου δεν είναι ακόμη σε θέση να υλοποιήσουν όλες τις αποφάσεις, παρά το γεγονός ότι κάποιες προθεσμίες εξέπνευσαν χθες το βράδυ και μπορεί αρκετές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από λάθη και κακή ενημέρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Με βάση τις διευκρινίσεις, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή εντάσσονται (με βάση τον ΚΑΔ) στις πληττόμενες καθώς και οι εργαζόμενοί τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:

Για τις επιχειρήσεις (στους ΚΑΔ που είχαν ανακοινωθεί στις 26/3/2020) παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής μέχρι και τις 31/8/2020 των οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ καθώς και των δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες προς τις ΔΟΥ μέχρι τις 31/3/2020. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση πληρωτέων τον μήνα Μάρτιο, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι από την έκπτωση του ανωτέρω ποσοστού εξαιρούνται οι οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Για τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης τον Απρίλιο, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής μέχρι και τις 31/8/2020 των οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ καθώς και των δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες προς τις ΔΟΥ μέχρι τις 30/4/2020. Ισχύουν επίσης οι ανωτέρω εκπτώσεις για τις δόσεις του Απριλίου.

Επιπλέον (για όλες τις επιχειρήσεις) παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού ποσοστού ύψους 25% της αξίας του ΦΠΑ (πληρωτέο τον μήνα Απρίλιο) που θα εξοφληθεί ολοσχερώς και εμπρόθεσμα μέχρι και τις 30/4/2020, με οφειλές των ίδιων προσώπων που είναι βεβαιωμένες ή πρόκειται να βεβαιωθούν από τη φορολογική διοίκηση και οι οποίες είναι πληρωτέες από τον Μάιο και μετά. Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται από τον Απρίλιο, το ανωτέρω ισχύει εφόσον έχουν καταβληθεί οι υποχρεώσεις ΦΠΑ Μαρτίου.

Δυνατότητα αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (εργαζομένου και εργοδότη) πληρωτέων τον μήνα Μάρτιο έως 30/9/2020 και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς ΕΦΚΑ έως 30/6/2020. Η αναστολή αφορά το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων της επιχείρησης. Για τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Απρίλιο παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (εργαζομένου και εργοδότη), πληρωτέων τον μήνα Απρίλιο έως 31/10/2020 και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς ΕΦΚΑ έως 31/7/2020.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, παρέχεται έκπτωση 40% επί του ενοικίου του μηνός Μαρτίου. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι τις 31/3/2020, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Για τους εργαζομένους-μισθωτούς των επιχειρήσεων αυτών που έκλεισαν με κρατική εντολή και των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή προβλέπεται δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του ακινήτου που μισθώνουν, εφόσον αποτελεί κύρια κατοικία. Αντιστοίχως, για τους ιδιοκτήτες της κύριας κατοικίας παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι τις 31/3/2020, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες (εντός Απριλίου) και πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, επί του ονομαστικού μισθού, για τους εργαζομένους-μισθωτούς των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή.

Επιπλέον, στους εργαζομένους-μισθωτούς των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή, προβλέπεται δυνατότητα αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών Μαρτίου προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και οι αντίστοιχες εκπτώσεις θα ενεργοποιούνται αυτομάτως (άμεσα ή εντός ολίγων ημερών), χωρίς δήλωση, ανάλογα με το εάν η επιχείρηση προχωρήσει εμπρόθεσμα ή όχι στις αντίστοιχες πληρωμές.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.