Καθαρά Δευτέρα: Πώς αμείβεται και για ποιους θεωρείται αργία

March 15, 2024


Η Καθαρά Δευτέρα είναι αργία για τους εργαζομένους του δημοσίου, αλλά όχι τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να μην εργάζονται εκείνη την ημέρα.Δείτε επίσης: Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Ποια μέτρα θα λειτουργήσουν έκτακταΣύμφωνα με τη ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ιδιωτικοί υπάλληλοι μπορεί να μην…


Loading...

Η Καθαρά Δευτέρα είναι αργία για τους εργαζομένους του δημοσίου, αλλά όχι τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να μην εργάζονται εκείνη την ημέρα.

Δείτε επίσης: Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Ποια μέτρα θα λειτουργήσουν έκτακτα

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ιδιωτικοί υπάλληλοι μπορεί να μην εργάζονται την Καθαρά Δευτέρα σε περίπτωση που υπάρχει σχετικός Κανονισμός Εργασίας της επιχείρησης, η αργία τηρείται εθιμοτυπικά ή η εταιρεία επιλέγει να παραμείνει κλειστή εκείνη την ημέρα.

Πώς πληρώνεται η Καθαρά Δευτέρα

  • Στο δημόσιο, η αργία πληρώνεται κανονικά όπως όλες οι υπόλοιπες
  • Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, παράλληλα, αν δεν εργαστούν στο πλαίσιο των παραπάνω τότε δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους
  • Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε) τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας

Ελάχιστοι το γνωρίζουν: Γι’αυτό οι τράπεζες κλείνουν χιλιάδες λογαριασμούς και δεσμέουν τα λεφτά των δικαιούχων

Το Δημόσιο κάθε χρόνο κερδίζει εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμούς σε τράπεζες που είναι αδρανείς.

Αν έχετε ένα λογιαριασμό σε μία από τις συστημικές τράπεζες και δεν το χρησιμοποιείτε για χρόνια κινδυνεύετε ανά πάσα στιγμή να σας κατασχέσουν τα λεφτά και αυτά να πάνε υπέρ του Δημοσίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής κάθε χρόνο το ελληνικό Δημόσιο κερδίζει από αυτούς 10 εκατ. ευρώ.

Τι λέει ο νόμος: Εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πραγματική συναλλαγή για 20 συνεχόμενα χρόνια στον λογαριασμό σας, το υπόλοιπό του παραγράφεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Ν. 4151/2013.

Πρόκειται για λογαριασμούς σε τράπεζες που δεν έχουν κινηθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Διαμαρτυρία για “εξαφανισμένα” ΑΤΜ

Όταν για 24 συνεχόμενους μήνες δεν υπάρξει συναλλαγή σε κάποιον λογαριασμό, τότε αυτός χαρακτηρίζεται ως αδρανής και η οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να τον επαναφέρει σε κατάσταση ενεργή.

Ωστόσο, απαιτούνται άλλα 18 χρόνια να περάσουν χωρίς καμία κίνηση προκειμένου το περιεχόμενο ενός λογαριασμού να αποδοθεί στο Δημόσιο.

Ελάχιστοι το γνωρίζουν: Γι’αυτό οι τράπεζες κλείνουν χιλιάδες λογαριασμούς και δεσμέουν τα λεφτά των δικαιούχων

Πληρωμή ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. ή αγορά online ή σε επιχείρηση με μηχάνημα POS εμπορεύματος ή υπηρεσίας και χρέωση του εν λόγω λογαριασμού, ανάληψη από τα ΑΤΜ μιας τράπεζας κ.ά. Οι περισσότερες αδρανείς καταθέσεις βρίσκονται στις τράπεζες με τον μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτών καταθετών και βέβαια όσο πιο ιστορική είναι μια τράπεζα τόσο περισσότεροι είναι οι αντίστοιχοι λογαριασμοί. Πάνω από το 1/3 των αδρανών καταθέσεων βρίσκεται στην Εθνική Τράπεζα, ενώ αδρανείς έχει και η Alpha Bank λόγω ιστορικότητας, αλλά και η Πειραιώς λόγω της συγχώνευσής της κυρίως με την Αγροτική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του προϋπολογισμού, αυτός ενισχύθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ περίπου την τελευταία πενταετία από αδρανείς καταθέσεις.

Η ενεργοποίηση ενός αδρανούς λογαριασμού μπορεί να αποτελεί σχετικά απλή υπόθεση, όπως και το κλείσιμο αυτού, υπό μία προϋπόθεση: Στην τράπεζα στην οποία διατηρείται ο καταθετικός λογαριασμός, ο καταθέτης να είναι επικαιροποιημένος.

Σε αντίθετη περίπτωση απαιτείται η με δικαιολογητικά επικαιροποίησή του. Επίσης θα πρέπει ο καταθέτης να είναι εν ζωή, διότι σε περίπτωση που τελεί κληρονόμος θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία της κληρονομιάς.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.