Η τσικνοπέμπτη, που γιορτάζεται σήμερα, 7 Φεβρουαρίου, είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, όπου προετοιμαζόμαστε για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. !function(v,t,o){var a=t.createElement(“script”);a.src=”https://ad.vidverto.io/vidverto/js/aries/v1/invocation.js”,a.setAttribute(“fetchpriority”,”high”);var r=v.top;r.document.head.appendChild(a),v.self!==v.top&&(v.frameElement.sty…
Η τσικνοπέμπτη, που γιορτάζεται σήμερα, 7 Φεβρουαρίου, είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, όπου προετοιμαζόμαστε για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.
Η εν λόγω μέρα δίνει την ευκαιρία στα νοικοκυριά να καταναλώσουν με εορταστικό και χαρούμενο τρόπο το κόκκινο κρέας που τους έχει απομείνει, πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής, που θα γιορτασθεί φέτος στις 18 Φεβρουαρίου.
Ποιο το έθιμο της Τσικνοπέμπτης
Η λέξη “τσικνοπέμπτη” προέρχεται από την λέξη “τσίκνα” (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη “Πέμπτη” και γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα.
Είναι μια μέρα προετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα, μια προετοιμασία που έγκειται στην προσπάθεια να βιώσουμε τις επερχόμενες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου τη λέμε Προφωνή ή Προφωνέσιμη ή και Απολυτή, τη δεύτερη εβδομάδα την λέμε Κρεατινή ή Κρεοφάγος και την τρίτη εβδομάδα την λέμε Τυρινή ή Τυροφάγος που πλέον δεν τρώγεται το κρέας, αλλά τρώμε μόνο γαλακτοκομικά προϊόντα.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Τριωδίου, δηλαδή την Απολυτή, σταματάει η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα των «απόκρεω», ίσχυε η νηστεία και έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι είναι γιορτινό, αφού έρχεται μετά από νηστεία και την επομένη έχουμε πάλι νηστεία, δηλαδή προετοιμασία για τα επερχόμενα.
Γιατί γιορτάζεται η Τσικνοπέμπτη
Ο λόγος που έχει καθιερωθεί αυτή η γιορτή να γίνεται ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας, δηλαδή την Πέμπτη.
Επειδή με τον τρόπο που έχει καθιερωθεί το μαγείρεμα της τσικνοπέμπτης, στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, αναδύεται έντονη τσίκνα-κάπνα, ονομάζεται τσικνοπέμτη.
Έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα την τσικνοπέμπτη, είτε το κρέας είναι αυτό, είτε το κρασί, για να θυμίσει το Πάσχα και την χαρά της Αναστάσεως.