Τα φαγητά «των φτωχών»: 6 παραδοσιακές συνταγές που μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων και χάθηκαν με τα χρόνια

March 6, 2024


Φαγητά γεμάτα… νοσταλγία είναι τα παρακάτω, αφού έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές του περασμένου αιώνα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με αγροτικές παραγωγές που σήμερα έχουν χαθεί.Ανάμεσα σε αυτά, είναι η μπομπότα, ο τραχανάς, το πλιγούρι, το οποίο μπορεί τώρα να το προτιμούν όσοι προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά τότε το έτρωγαν οι φτωχοί.Δείτε επίσης: «Άρχοντας» με 60.000 Δραχμές: Τόσο κόστιζαν…


Loading...

Φαγητά γεμάτα… νοσταλγία είναι τα παρακάτω, αφού έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές του περασμένου αιώνα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με αγροτικές παραγωγές που σήμερα έχουν χαθεί.

Ανάμεσα σε αυτά, είναι η μπομπότα, ο τραχανάς, το πλιγούρι, το οποίο μπορεί τώρα να το προτιμούν όσοι προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά τότε το έτρωγαν οι φτωχοί.

Δείτε επίσης: «Άρχοντας» με 60.000 Δραχμές: Τόσο κόστιζαν τα ενοίκια στην Αθήνα της δεκαετίας του ’90

Τα 6 φαγητά «των φτωχών» Ελλήνων του περασμένου αιώνα

Γνωστή και ως το ψωμί ή η πίτα των φτωχών, η μπομπότα ήταν η εναλλακτική του σπάνιου σε δύσκολες περιόδους αλευριού από σιτάρι. Ήταν στην ουσία ένας χυλός από καλαμποκάλευρο, αλατισμένο νερό και λάδι, αυγό ή κάποια γέμιση, αν υπήρχε.

Παραδοσιακές συνταγές των φτωχών Ελλήνων

Ως την δεκαετία του ’60, τότε που δεν υπήρχαν… πραλίνες φουντουκιού και maple syrup για να αλείφουμε στο ψωμί, οι φέτες αλείφονταν κατά κόρον με πετιμέζι ή θρεψίνη. Το πετιμέζι είναι το παχύρρευστο προϊόν που προκύπτει από τον μούστο των σταφυλιών, ενώ η θρεψίνη, που κυκλοφορούσε στο εμπόριο σε κουτί με μια χαρακτηριστικότατη φωτογραφία ενός μικρού παιδιού, ήταν μια κρέμα που αποκαλούταν και σταφιδίνη, επίσης από τα σταφύλια. Αυτό ήταν το πιο συνηθισμένο και θρεπτικό κολατσιό των παιδιών τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Παραδοσιακές συνταγές των φτωχών Ελλήνων

Μια φέτα ψωμί με ζάχαρη ήταν ο πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος να ξεκινήσουν τα παιδιά τη μέρα τους πριν φύγουν για το σχολείο, τις περασμένες δεκαετίες. Η «συνταγή» είναι πολύ απλή: Το ψωμί απλώς βρεχόταν ελαφρώς με νερό και πασπαλιζόταν με ζάχαρη.

Παραδοσιακές συνταγές των φτωχών Ελλήνων

Σε παλαιότερες εποχές ανά την Ελλάδα – και σε κάποιες επαρχίες ακόμη – κάθε οικογένεια είχε το γουρουνάκι της, που «θυσιαζόταν» κοντά στα Χριστούγεννα. Επειδή όμως δεν έπρεπε να πάει χαμένο καθόλου κρέας, τα μικρά κομμάτια από ξύγκι που περίσσευαν, έμπαιναν σε καζάνια με νερό και αλάτι, και προέκυπταν κομμάτια χοιρινού σαν μπέικον, που διατηρούνταν ως και τα επόμενα Χριστούγεννα.

Παραδοσιακές συνταγές των φτωχών Ελλήνων

Στην ύπαιθρο το μπλουγούρι (γνωστό πλέον ευρέως ως πλιγούρι) και ο τραχανάς ήταν πάντα χειροποίητα και πιο διαδεδομένα από τα ζυμαρικά όπως τα μακαρόνια και το ρύζι που μπήκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην κουζίνα και κέρδισαν το… μονοπώλιο των συνοδευτικών στα πιάτα. Το πλιγούρι είναι ψιλό δημητριακό από αποξηραμένο σιτάρι και ο τραχανάς, ξινός ή γλυκός, είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα ή γιαούρτι. Ευτυχώς, αυτά τα δύο χαμένα τρόφιμα, επανήλθαν το τελευταίο διάστημα, ακόμα και στις κουζίνες μεγάλων σεφ, που αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν με μια επιστροφή σε παλιές αξίες, κάνοντας τάση το «τραχανότο» ή βρίσκοντας στο πλιγούρι το «νέο» super food.

Παραδοσιακές συνταγές των φτωχών Ελλήνων

Τα ρεβίθια στην Κατοχή ήταν χρήσιμα ακόμα και για την παρασκευή υποκατάστατου ροφημάτων όπως ο καφές. Αλλά με το συγκεκριμένο όσπριο και αλεύρι, φτιαχνόταν και ψωμί, το λεγόμενο ρεβιθόψωμο που με λίγο αλεύρι και λάδι, γέμιζε το τραπέζι σε εποχές ανέχειας.

Παραδοσιακές συνταγές των φτωχών Ελλήνων

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.