Έγραψε ιστορία η Ελλάδα: Πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποιεί τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Ποιοι είναι οι 176 βουλευτές που ψήφισαν «ΝΑΙ», τα «ΟΧΙ» και οι αποχές (video)

February 16, 2024


H Eλλάδα έγινε η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στο γάμο, καθώς το βράδυ της Πέμπτης (15/2) πέρασε από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία 176 ψήφων, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.Το νομοσχέδιο πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία και ψηφίστηκε από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας με 176 ψήφους σε σύνολο 254 ψηφισάντων.Η διαδικασία ωστόσο και η ψηφο…


Loading...

H Eλλάδα έγινε η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στο γάμο, καθώς το βράδυ της Πέμπτης (15/2) πέρασε από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία 176 ψήφων, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το νομοσχέδιο πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία και ψηφίστηκε από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας με 176 ψήφους σε σύνολο 254 ψηφισάντων.

Η διαδικασία ωστόσο και η ψηφοφορία η ίδια δεν ήταν ανέφελη για τα κόμματα που στήριξαν το νομοσχέδιο καθώς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέγραψαν απώλειες, μικρότερες ή μεγαλύτερες στην ψηφοφορία. Για την πλειοψηφία οι 107 βουλευτές που υπερψήφισαν ήταν ένας αναμενόμενος αριθμός, καθώς οι απώλειες περιορίστηκαν σε 20 καταψηφίσεις και 31 αποχές με ορισμένους μάλιστα να αλλάζουν στάση την τελευταία στιγμή.

Τα όχι

Τα όχι έφθασαν τα 76. Πέρα από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη που ψήφισαν όχι υπήρξαν και 20 «όχι» από τη ΝΔ. Όχι ψήφισαν ακόμη οι τρεις από τους τέσσερις ανεξάρητους βουλευτές Χ. Κατσιβαρδάς, Κ. Φλώρος, Αρετή Παπαϊωάννου

Τα παρών

Παρών ψήφισαν η Νίνα Κασσιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ανεξάρτητος βουλευτής (που αποχώρησε από την Πλεύση) Μιχάλης Χουρδάκης.

Οι αποχές

ΝΔ 31: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.

ΠΑΣΟΚ 11: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Μπουρχάν Μπαράν, Σταύρος Νικολαϊδης, Απόστολος Πάνας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπλήξεις του ΠΑΣΟΚ ήταν ο κ. Παρασύρης και η κυρία Βατσινά, που αρχικά είχαν διατηρήσει επιφυλάξεις. Όμως, φαίνεται πως έδρασε πυροσβεστικά το «μασάζ» του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης είχε μια κρίσιμη συνάντηση μαζί με τους δύο βουλευτές του Ηρακλείου στο γραφείο του στη Βουλή. Στη συζήτηση αυτή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να πείσει τους δύο βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Νέα Αριστερά 2: Χουσεΐν Ζεΐμπέκ, Φερχάτ Οζγκιούρ.

ΣΥΡΙΖΑ 2: Όθων Ηλιόπουλος, Παύλος Πολάκης – Και ένα «παρών» από ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.